Какво се промени във Висшата лига през новия сезон? (2024)

Висшата лига се завърна през тази седмица, като вече се изиграха почти всички двубои с изключение на един от първия кръг в най-конкурентното първенство в света. Някои промени обаче настъпиха в правилата в английския елит, но кои са те?

Загрявката на резервите

Този сезон на клубовете от Висшата лига ще бъде позволено да имат до петима играчи, загряващи по периметъра на терена по време на мач по всяко време.

През миналия сезон на отборите беше позволено само трима играчи да загряват отстрани на терена едновременно. Промяната за предстоящата кампания съответства на отборите, които могат да правят до пет смени на двубой. Новото правила идва на фона на това, че мениджърите могат, ако искат да направят всички пет промени наведнъж.

15 топки за игра

Висшата лига ще продължи да практикува системата с използването на много топки за игра през 2024/25 г., като се използват 15 топки, за да се ускори темпото на играта.

Когато топката излезе от игра и не може бързо да бъде върната, играчите трябва да отидат до най-близкия конус, за да вземат друга топка и да подновят играта.

Преди това на момчетата, които подават топките, не беше разрешено да връщат топка директно на играч, а да се връщат към свободен конус. От този сезон подавачите на топките, които са разположени зад вратите в края, където топката излиза в аут, имат право да връщат топка директно на вратаря, който ще поднови играта.

Ако персоналът на техническата зона на клуба умишлено забави подновяването на играта, като задържи топката или изрита топката, той ще бъде изгонен директно от главния арбитър на двубоя. Всички играчи в техническата зона, които направят същото, ще получат жълт картон.

По-точно изчисляване на добавеното време

От сезон 2024/25, когато бъде отбелязан гол, съдиите на мача ще започнат да добавят време към края на мача само когато забавянето между гола и последващия начален удар надвиши 30 секунди. Тази промяна има за цел значително да намали времето за прекъсване на играта.

Какво се промени в правилата на играта във Висшата лига?

Международният борд на футболните асоциации направи някои промени в правилата на играта преди новия сезон на Висшата лига.

Ето всички ключови промени в закона, които ще засегнат Висшата лига:

Фалове и неправилно поведение:

Пояснение, че неумишлените нарушения при игра с ръка, за които се присъждат дузпи, трябва да бъдат санкционирани по същия начин като фаловете, които са опит за игра с топката.

Наказателният удар:

Пояснение към правилото за изпълнение на дузпа, че част от топката трябва да докосва или да надвисва над центъра на точката за изпълнение. Посегателство от играчи ще се наказва само ако има въздействие.

Ще се използват ли полуавтоматизирани засади през сезон 2024/25 на Висшата лига?

През април 2024 г. клубовете от Висшата лига одобриха единодушно използването на полуавтоматизирана технология за засада за сезон 2024/25. Висшата лига заяви, че планът е да се въведе системата след една от международните паузи през септември или октомври, което означава, че технологията няма да се използва за началото на сезона. Според ФИФА, полуавтоматизираната технология за засада им помага да правят „по-бързи, по-възпроизводими и по-точни решения за засада.

Технологията използва 12 камери за проследяване, монтирани под покрива на стадиона, за да проследи топката и до 29 точки от данни на всеки отделен играч – изчисляване на точната им позиция на терена, плюс чип в топката, за да се определи дали е докосната от защитник или нападател.

Така че, в случай на засада, във ВАР стаята ще получат автоматизиран сигнал заедно с автоматично избрана точка и моментално начертани линии в рамките на секунди след игровата ситуация.

След това реферите на мача ще трябва да потвърдят предложената избрана точка за удар и начертаната засада, преди ВАР да съобщи окончателното решение на терена.

Допълнителните служители на ВАР ще отговарят за обявяването на засади, като алгоритъмът осигурява 3D анимация, за да разясни отсъждането за около 25 секунди.

След това изображението ще бъде достъпно на екраните на стадиона, за да могат и телевизионните зрители да я разгледат при следващото спиране на играта.

Публикуването на стартовите състави

През изминалите години феновете във Висшата лига бяха свикнали 60 минути преди началото на даден мач да бъдат публикувани стартовите състави. Сега те ще могат да ги разбират 15 минути по-рано, тъй като от Висшата лига съобщиха, че те ще бъдат показвани 1 час и 15 минути преди началото на даден двубой.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Какво се промени във Висшата лига през новия сезон? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5743

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.