AM of PM uitleg voor dummies (met ezelsbruggetje) - Tokyo.nl (2024)

Tokyo.nl » AM of PM uitleg voor dummies

  • door Tokyo.nl
  • 22 reacties

Veel reizigers kunnen er hun hoofd op breken want wat is AM en PM nu precies in de tijdsaanduiding? Voor vele is het helemaal niet zo duidelijk wanneer een tourguide in het buitenland zegt “Let’s meet tomorrow at 06:00 A.M. for the start of our sightseeing tour“. In Japan gebruiken ze net als in Nederland gelukkig een 24-uur systeem waarin de dag om 00:00 begint en om 23:59 eindigt. Toch maakt het AM en PM systeem in het land een opmars door het buitenlandse toerisme. Zo zie de tijdsaanduiding vaak terug op vliegtickets, tourtickets en sommige treinkaartjes van de shinkansen bijvoorbeeld. Dus hoe kan je gemakkelijk onthouden wat het verschil is tussen AM en PM?

Wat is het verschil tussen AM en PM?

AM of PM uitleg voor dummies (met ezelsbruggetje) - Tokyo.nl (1)

Het verschil is eigenlijk heel simpel gezien je bij een AM en PM aanduiding een 12 uur klok-systeem gebruikt die van 00:00 tot 12:00 loopt. Bij een 24 uur systeem zoals wij in Nederland en België hebben loopt deze van 00:00 tot 24:00. Het verschil tussen de AM en PM die letterlijk het moment in de dag aanduiden leggen we hieronder uit;

Wat betekent AM

Het woord AM vaak ook A.M. staat voor Ante Meridiem en is Latijn dat je letterlijk kan vertalen naar “voor de middag“. AM staat daarom voor de tijdaanduiding van voor de middag en loopt van 12 uur ‘s nachts tot 12 uur ‘s middags. Met het volgende ezelsbruggetje kan je het gemakkelijk onthouden; AM staat voor “At morning” of “After midnight“.

Wat betekent PM

Het woord PM vaak ook P.M. staat voor Post Meridiem en is Latijn dat je letterlijk kan vertalen naar “na de middag“. PM staat daarom voor de tijdsaanduiding van na de middag en loopt van 12 uur ‘s middags tot 12 uur ‘s nachts. Een handig ezelsbruggetje om dit te onthouden is door van het woord PM “Post morning” of “Passeert middag” te maken.

Enkele voorbeelden van de AM en PM tijd tegenover die van ons

AM of PM uitleg voor dummies (met ezelsbruggetje) - Tokyo.nl (2)
  • Als het 11:00 PM is in Nederland dan is het 23:00 uur in de avond
  • Als het 08:00 AM is in Nederland dan is het 08:00 uur in de ochtend
  • Als het 12:00 PM is in Nederland dan is het middernacht
  • Als het 12:00 AM is in Nederland dan is het exact 12:00 in de middag

Japanners en de tijd

AM of PM uitleg voor dummies (met ezelsbruggetje) - Tokyo.nl (3)

Japanners kunnen soms verwarrend zijn in het aanduiden van de tijd gezien hun Engels niet altijd super goed is. Ze halen ook vaak AM en PM door elkaar dus we hopen dat ze Nederlands kunnen lezen en wat hebben geleerd van onze tips. Maar vergis je niet ze zijn erg strict en zullen zelf altijd op tijd zijn op het afgesproken tijdstip, schroom dus niet om dubbel met ze te checken.

Dat op tijd komen zie je ook goed terug bij de aankomsttijden van de shinkansen die altijd exact op tijd rijden. Bij 1 minuut later dan de geplande aankomsttijd zijn ze al vertraagd in Japanse ogen, de gemiddelde vertraging is daarom maar 54 seconden. Vertraging bestaat dus eigenlijk niet.

De Japanse tijdzone is trouwens GMT +09:00, ze maken verder geen gebruik van de winter of zomertijd. Het tijdverschil met Nederland of België is daarom soms 7 of 8 uur afhankelijk van de zomer of wintertijd.

Enkele vragen over AM en PM;

Welke landen gebruiken het AM en PM tijd systeem?

De 12-uur klok met het AM en PM systeem wordt voornamelijk in Engelstalige landen (of oude Engelssprekende koloniën) officieel als maatstaaf voor de tijd gebruikt. Namelijk in de USA, Canada (met uitzondering van Québec), Engeland, Australië, Nieuw Zeeland, India, Pakistan, Bangladesh, Maleisië, Malta, Egypte, Mexico, Nepal en de Filipijnen.

Waar komt het 12-uur AM en PM tijd systeem vandaan?

Het 12 uur op en 12 uur af systeem is ontstaan door het bepalen van de tijd tijdens de dag en nacht cyclus. Overdag werd de tijd vroeger bepaalt aan de hand van de stand van de zon en in de nacht aan de hand van de maan of sterren. Uiteindelijk veranderde dit in het AM en PM tijdsysteem.

Hoe duid je 12:00 in de middag of nacht aan gezien dit exact PM of AM is?

Om exact 12:00 in de middag aan te duiden in een AM-PM cycle gebruikt men een andere term gezien het theoretisch op dit moment PM en AM tegelijk is. Daarom is het gebruikelijk om 12:00 in de middag aan te duiden met “noon” en 12:00 uur in de avond met “midnight“.

Wat is de AM/PM betekenis?

In de tijdsaanduiding staat AM voor Ante Meridiem en PM voor Post Meridiem wat letterlijk voor en na middag betekent. Een makkelijk ezelsbruggetje om AM en PM uit elkaar te houden is dat je AM kan vertalen naar “At morning” en PM naar “Post morning“.

AM of PM uitleg voor dummies (met ezelsbruggetje) - Tokyo.nl (2024)

FAQs

AM of PM uitleg voor dummies (met ezelsbruggetje) - Tokyo.nl? ›

In de tijdsaanduiding staat AM voor Ante Meridiem en PM voor Post Meridiem wat letterlijk voor en na middag betekent. Een makkelijk ezelsbruggetje om AM en PM uit elkaar te houden is dat je AM kan vertalen naar “At morning” en PM naar “Post morning“.

Wat is AM en PM ezelsbruggetje? ›

Aantal handige ezelsbruggetjes om te onthouden:

De letter A (van AM) komt eerder in het alfabet voor dan de P (van PM) AM = At Morning, dan weet je dat al het overige dus PM is. Akelige morgen (AM) en prettige middag (PM)

Wat is het verschil tussen AM en PM? ›

Wat zijn AM en PM? AM = alle tijden tussen 00.00 uur 's nachts en 12.00 uur 's middags. PM = alle tijden tussen 12.00 uur 's middags en 00.00 uur 's nachts.

Is 12 uur in de middag AM of PM? ›

De meeste digitale klokken duiden middernacht aan als 12 am en middag als 12 pm. Alhoewel het precieze moment van de middag in geen van de twee categorieën valt, is het uur dat op de middag volgt, dus van 12:00:01 tot 12:59:59 duidelijk na de middag.

Hoe laat is 11.59 PM? ›

De termen worden afgekort als a.m./p.m., AM/PM, of ook A.M./P.M. Twee minuten na 11.59 a.m. is het 12.01 p.m., op 12.59 p.m. volgt 1.00 p.m., en twee minuten na 11.59 p.m. is het 12.01 a.m. In deze context komt 12 dus vóór 1.

Hoe kun je het verschil tussen AM en PM zien? ›

Terwijl AM de tijd van middernacht tot 11:59 's middags vertegenwoordigt, en PM de tijd van 12 's middags tot 11:59 middernacht vertegenwoordigt . De eerste periode van 12 uur die duurt van middernacht tot 's middags wordt aangeduid met AM, terwijl de volgende periode van 12 uur die duurt van 's middags tot middernacht wordt aangeduid met PM.

Hoe onthoud je PM AM? ›

De A staat voor de P in het alfabet. AM komt als eerste in het alfabet en dus ook als eerste op een dag (Ochtend) en PM komt als laatste (middag/nacht) .

Is 12 uur middag of ochtend? ›

In Nederland wordt met voormiddag en namiddag doorgaans de tijd bedoeld respectievelijk aan het begin van de middag (ongeveer 12-14 uur) en aan het eind van de middag (ongeveer 16-18 uur). Voormiddag en namiddag worden daar met de klemtoon alleen op de eerste lettergreep uitgesproken.

Wat is de betekenis van AM/PM? ›

De betekenis van AM en PM is ' Ante Meridiem' en 'Post Meridiem', wat voor de middag of het middaguur betekent . We associëren PM met de middag en de avond. PM is een afkorting voor 'Post Meridiem', wat middag of na de middag betekent.

Hoe laat is 12:30 AM? ›

AM betekent Ante Meridiem, before noon. Als 12AM 12 uur ´s middags zou zijn, zou 12.30AM half 1 ´s middags zijn.

Waar staat AM en PM voor in het Engels? ›

In de tijdsaanduiding staat AM voor Ante Meridiem en PM voor Post Meridiem wat letterlijk voor en na middag betekent. Een makkelijk ezelsbruggetje om AM en PM uit elkaar te houden is dat je AM kan vertalen naar “At morning” en PM naar “Post morning“.

Wat is 4 AM in Nederlandse tijd? ›

AM en PM
tijdsaanduiding
12-uurssysteem24-uurssysteem
3:00 a.m.03:00
4:00 a.m.04:00
5:00 a.m.05:00
22 more rows
Feb 20, 2023

Hoe schrijf je 12 uur in de nacht? ›

Middernacht is het tijdstip van twaalf uur 's nachts, wanneer officieel de ene dag overgaat in de volgende.

Wat wil AM en PM zeggen? ›

AM is een afkorting voor Ante Meridiem, het Latijn voor “Voor de middag”. Bijvoorbeeld 10.00 a.m. is 10 uur in de ochtend. Bij de 24-uurs tijd is dit 10:00. PM is een afkorting voor Post Meridiem, wat staat voor “Na de middag”.

Wat betekent de afkorting PM? ›

PM is een afkorting die staat voor pro memorie. Dat is Latijn; de betekenis is 'ter herinnering'. Wat dit in letselschadezaken betekent is dat bepaalde kosten op dat moment nog niet helemaal duidelijk zijn. Deze worden dus ter herinnering genoteerd, omdat ze op het moment zelf nog niet vastgesteld zijn.

Hoe laat is het in Zuid-Amerika? ›

Als het in Nederland 20:00 is, is het in Argentinië 15:00. Wanneer echter de wintertijd in Nederland ingaat (en het dus zomer is in Argentinië), bedraagt het tijdsverschil nog maar 4 uur. Dus als u in december om 12:30 gaat lunchen in Nederland is, zit de Argentijn net aan zijn koffie met medialuna ontbijt.

Hoe laat is 12.30 AM? ›

AM betekent Ante Meridiem, before noon. Als 12AM 12 uur ´s middags zou zijn, zou 12.30AM half 1 ´s middags zijn.

Hoe laat is 7.30 PM? ›

These meetings start at 7.30 pm. Deze meetings beginnen om 19.30 uur.

Hoe laat is 8.30 PM? ›

The class starts at 8.30 pm. De les start om 20.30 uur!

References

Top Articles
#patreon | itsmeanyango
HAVAS Ortega on LinkedIn: #digitalidentity #onlinecommunities #prosumers #philippines #socialmedia…
Tyler Sis 360 Louisiana Mo
Nehemiah 4:1–23
Northern Whooping Crane Festival highlights conservation and collaboration in Fort Smith, N.W.T. | CBC News
Melfme
Walgreens Alma School And Dynamite
Erskine Plus Portal
Love In The Air Ep 9 Eng Sub Dailymotion
Truck Trader Pennsylvania
Bnsf.com/Workforce Hub
Lawson Uhs
Eine Band wie ein Baum
Walgreens Alma School And Dynamite
Evil Dead Rise Showtimes Near Regal Sawgrass & Imax
Happy Life 365, Kelly Weekers | 9789021569444 | Boeken | bol
Www.dunkinbaskinrunsonyou.con
LCS Saturday: Both Phillies and Astros one game from World Series
8005607994
Conscious Cloud Dispensary Photos
Jobs Hiring Near Me Part Time For 15 Year Olds
Strange World Showtimes Near Savoy 16
Urbfsdreamgirl
Accuradio Unblocked
What Sells at Flea Markets: 20 Profitable Items
Tom Thumb Direct2Hr
Acuity Eye Group - La Quinta Photos
How To Make Infinity On Calculator
Aladtec Login Denver Health
Supermarkt Amsterdam - Openingstijden, Folder met alle Aanbiedingen
Sinfuldeeds Vietnamese Rmt
Craigslist Greencastle
Devotion Showtimes Near Mjr Universal Grand Cinema 16
AsROck Q1900B ITX und Ramverträglichkeit
Laurin Funeral Home | Buried In Work
The Bold And The Beautiful Recaps Soap Central
Restored Republic December 9 2022
Google Chrome-webbrowser
Hindilinks4U Bollywood Action Movies
Jail View Sumter
What Does Code 898 Mean On Irs Transcript
Rs3 Bis Perks
Dcilottery Login
Seminary.churchofjesuschrist.org
Craigslist Com Panama City Fl
Craigslist Central Il
VDJdb in 2019: database extension, new analysis infrastructure and a T-cell receptor motif compendium
Lawrence E. Moon Funeral Home | Flint, Michigan
Das schönste Comeback des Jahres: Warum die Vengaboys nie wieder gehen dürfen
Wzzm Weather Forecast
Southwind Village, Southend Village, Southwood Village, Supervision Of Alcohol Sales In Church And Village Halls
Chitterlings (Chitlins)
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 6493

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.